Slik dyrker du mikrogrønt

På denne siden kan du lese kort om..

 • Hvordan dyrke mikrogrønt?
 • Hva er mikrogrønt? Slik kommer du i gang
 • Hvorfor dyrke din egen mikrogrønt?
 • Hva er den beste måten å starte med mikrogrønt på?
 • Kan alle grønnsak- og krydderplanter høstes som mikrogrønt?

 


Mikrogrønt er ganske enkelt spiselige vekster som dyrkes for å bli høstet mens plantene fortsatt er svært unge (visse vekster er spiseklare allerede etter 8-10 dager). Mikrogrønt blir mer og mer populært fordi:

 

 • De kan dyrkes innendørs hele året
 • De er morsomme og enkle å lykkes med. En perfekt hobby!
 • Gartnerarbeidet betaler seg raskt. Noen sorter er høsteklare allerede etter 8 dager.
 • Kan dyrkes både med og uten jord.
 • De har en ekstra intens smak.
 • De er rike på næring og vitaminer.
 • De finnes i et utrolig mangfold av farger og smaker
 • De tar matlagningen til et nytt nivå. Flotte i salater, smørbrød, som garnityr og mye, mye mer.

 

Hvordan dyrke mikrogrønt?

Med jord

Bruk et tett brett og fyll det med 2-5 cm jord. Fukt med vann og trykk det forsiktig ned. Jorden bør være fast, men ikke komprimert. Spred frø jevnt utover jorden, og trykk forsiktig ned slik at frøene er i kontakt med jorden. Jo mer frø, jo tettere avling. Prøv deg frem.

Spray frøene godt med en sprayflaske, og dekk til med lokk eller et nytt brett på toppen. Sett brettet i romtemperatur. Ta av lokket og vann med sprayflaske 1-2 ganger pr dag. Fjern lokket når du ser at vekstene har fått rotfeste. Eksponer spirene for lys, og vann ved behov. Når de første bladene kommer kan du smake forskjellen smak og modenhet fra dag til dag. Spiretid og høsting varierer fra sort til sort, men når spirene smaker slik du ønsker er det på tide å høste!

 

Hydroponisk (uten jord)

Tøm vann i bunnen av brett uten hull, og plasser en dyrkematte i brettet og la den suge opp vannet. Spred frø jevnt over matten, jo flere frø på matten - jo tettere blir avlingen. Forsøk å unngå at frøene klumper seg sammen.

Vann frøene med en sprøyteflaske, dekk til med lokk eller et annet brett og sett i romtemperatur. Ta av lokket og vann med sprayflaske 1-2 ganger pr dag. Fjern lokket når du ser at vekstene har fått rotfeste. Eksponer spirene for lys, og vann ved behov. Når de første bladene kommer kan du smake forskjellen smak og modenhet fra dag til dag. Spiretid og høsting varierer fra sort til sort, men når spirene smaker slik du ønsker er det på tide å høste!

 

Hva er mikrogrønt?

Mikrogrønt er planter som høstes på et tidlig stadium i utviklingen:

Frø: Før spiring er frøet i en frøhvile.

Frømodning: Når frøene under de rette vekstforhold åpner seg og det første tegnet til spiring er synlig.

Spiring: En spire er det første steget til en plante, rett etter frømodningen. Roten er kommet til syne, og man ser de første hintene til dannelse av blader. Stadiet hvor veksten omtales som spire er typisk 1-3 dager etter frømodningen.

Mikrogrønt: Mikrogrønt er umodne planter som har utviklet synlige og større blader enn en spire, men som fortsatt er umodne. En plante er vanligvis på mikrogrønt-stadiet i 3-12 dager, men noen bruker også lengre tid. Koriander er et eksempel på en plante som bruker lang tid, mens reddik er en svært rasktvoksende variant.

Voksen plante: Når de store bladene har dukket opp har planten forlatt mikrogrønt-stadiet og blitt en fullvoksen plante.

Hvorfor skal jeg dyrke min egen mikrogrønt?

Det er mange gode grunner til å dyrke din egen mikrogrønt, men følelsen av å alltid ha tilgang til friske, levende og sunne egendyrkede vekster året rundt er fantastisk. For deg som har hageabstinenser kan du finne stor glede i innendørs hageearbeid i
høst- og vinterhalvåret. For deg som liker å lage mat er mikrogrønt en verden av nye muligheter, både for smaken og utseendets skyld.

Hva er den beste måten å komme i gang på?

De aller fleste mikrogrønt er enkle å dyrke når du først kjenner teknikken. Noen typer, som for eksempel rødbeter og koriander, kan være mer utfordrende. Men det er nettopp dette som gjør mikrogrønt til en perfekt hobby. Det er akkurat passe utfordrende, og ikke minst er belønningen stor når man får det til!

Vi har satt sammen flere forskjellige pakker for deg som ønsker å komme i gang med dyrkingen. Vi tilbyr flere forskjellige startpakker:

Mini mikrogrønt-sett: Den billigste og enkleste måten å prøve seg på dyrking av mikrogrønt. De er små, rimelige engangssett som vil gi en liten mengde mikrogrønt. En perfekt introduksjon til en verden av muligheter!

Seksjonert hydroponisk dyrkesett: Dette settet vil gi deg muligheten til å dyrke små avlinger av flere sorter samtidig. Anbefales til deg som er nysgjerrig på flere spennende smaker og teksturer. Klikk her for å lese mer.

Hydroponisk dyrkesett: For deg som ønsker å dyrke større avlinger. Inkluderer noen typer mikrogrønt som er litt mer kompliserte og som gir stor belønning i form av både smak og farge. Klikk her for å lese mer.

Jordbasert dyrkesett: Noen typer mikrogrønt foretrekker å vokse i jord. Dette settet fokuserer på disse typene.

Kan en hvilken som helst plante dyrkes som mikrogrønt?
Nei. Det er noen planter, på tross av at de bærer deilige frukter, som har giftige blader. For eksempel har tomat- og paprikaplanter giftige blader. Er du usikker på om en plante kan dyrkes som mikrogrønt, så les deg nøye opp og vær sikker før du går i gang. Det er også viktig at frøene er trygt fremstilt og er ubeiset (man spiser ofte frøkapslene). Vi har et spennende utvalg av mikrogrønt-frø her som du trygt kan eksperimentere med.